DEPO YERİ SEÇİMİ
- Mesut YILMAZ
- 17 Oca 2021
- 2 dakikada okunur
Bir önceki yazımda Depolama ve Depo Türlerini anlatmıştım. Bu yazımda ise Depo Yeri Seçiminde ki önemli unsurlardan bahsedeceğim.
Özellikle doğru bir lojistik süreç yönetimi ve maliyet avantajı sağlanabilmesi için depo yerinin seçimi oldukça kritik bir önem arz etmektedir. Depo yeri seçimi, bünyesinde depoların büyüklüğünü, coğrafi konumlarını ve sayılarını içeren, uzun vadeli, stratejik planlama düzeyinde olan, geniş perspektifli ve odaklanılmış bakış açılarını gerektiren bir süreçtir.
Geniş perspektifte deponun coğrafi olarak nereye kurulacağı en önemli unsurdur. Bu aşamada üç ana noktaya dikkat edilmelidir.
· Pazara göre konumlandırma: Müşteri hizmet düzeyi, ürün ömrü, dağıtım maliyetlerinin yüksekliği öncelikli olarak dikkate alındığı için, müşteriye yakın noktalarda yer seçimi yapılır)
· Ürüne göre konumlandırma: Ham madde ömrü ve lokasyonlarına yakınlık ile tedarik maliyetlerinin yüksekliği öncelikli olarak dikkate alındığı için, tedarik kaynağına yakın noktalarda yer seçimi yapılır
· Orta noktaya göre konumlandırma: Burada ise hem pazara hem de ürüne göre konumlandırma, belli ağırlıklarda dikkate alınır.
Bu kararlar belirlendikten sonra deponun şekli, sahipliği, büyüklüğü gibi konularda ki kararlar daha kolay verilebilir. Depolama kararında ayrıca,
· Satılacak ürünün cinsi (Hazır giyim, elektronik, kişisel bakım, karma),
· Satış yapılacak kanal türü (Marketplace üzerinden mi, kendi internet sitesi üzerinden mi satış yapılacak),
· Bulundurulacak stok miktarı (stokun ne kadarı anlık olarak depo da tutulacak),
· Çalışma düzeni (3 vardiya çalışma durumu var buna göre düzenlenmiş bir depo),
· Kendi ürünlerimiz mi satılacak yoksa farklı tedarikçilerden farklı ürünler mi olacak (tedarikçiden direk çıkış yapılması veya sipariş birleştirme kararı) vb. kararlarında verilmesi sürecin sağlıklı ilerlemesinde katkı sağlayacaktır.
Geniş perspektifte belirlenen bölgenin özelinde hangi alanın belirleneceği kısımda ise odaklanılan ve daha dar bir analiz ile detayların belirlenmesi gerekir. Bu aşamada ilgili alanın;
Ticari noktalara, Üretim tesislerine, Son kullanıcıya, Tedarikçilere, Gümrüklere, yakınlığı, Arazinin durumuna, İnşaat maliyetine, Yeterli büyük alan olup olmadığına
Mevcut ve gelecekteki ana yollara yakınlığına, Alternatif ulaştırma (demiryolu, karayolu, denizyolu, havayolu) olanaklarının varlığına
Altyapı (elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon, internet, ulaşım vb.) olanaklarına, personel temin olanağı ve personelin ulaşım kolaylığı gibi unsular dikkate alınır.
Ayrıca depo yapımı planlanan araziye komşu arazilerin boş olması deponun ihtiyaç anında genişletilebilmesi açısından önemlidir.
Comentarios