top of page

DEPOLAMA ve DEPO TÜRLERİ

  • Yazarın fotoğrafı: Mesut YILMAZ
    Mesut YILMAZ
  • 3 Oca 2021
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 17 Oca 2021

Sizlere özellikle 2021 yılı ile birlikte lojistik konularında haftalık olarak yazılarımı paylaşmayı planlıyorum. Bu doğrultuda ilk hafta depolamanın genel süreçlerini ve depo seçiminde ki önemli olan noktaları belirttiğim "Depolama ve Depo Seçimi" başlıklı yazımı sunmak isterim.

Keyifli okumalar.


Depolama ve Depo Türleri

Stok, gelecekte oluşacak veya oluşabilecek gereksinimlere karşı genellikle depolarda bulundurulan malzemeler için kullanılan bir terimdir. Stok, tedârik zinciri yönetiminin çeşitli aşamalarında (tedarikçi, üretici, dağıtıcı, perakendeci, müşteri) önemli rollere sahiptir ve en temel amacı, belirsizliğe karşın emniyetli bir alan oluşturma görevi bulunmaktadır. Stokların belirli bir alanda bulundurma zorunluluğu ile de depo ihtiyaçları oluşmaktadır.


Depo kavramını ise genel anlamı ile tedarik zinciri içinde, malzemelerin, çeşitli amaçlarla ve değişik dönemlerde kullanılmak üzere korunması ve stoklanması amacıyla istiflendiği, saklandığı ve malzeme tipine göre tasarlanmış, farklı boyutlarda ve özelliklerde olabilen, kapalı veya açık alanlar şeklinde tanımlayabiliriz.


Günümüzde depolar, ürünleri korumaktan çok bir akış noktası hâline gelmektedir. Çünkü firmaların artık stok hakkında bilgi vermek, küçük miktarlı sevkiyat ve depoyu birleştirme amaçlı kullanma eğilimleri artmaktadır. Özellikle depolanan ürünlerin ihtiyaç anında tam olarak hazır durumda ve ihtiyaca göre sunulabilmesi, deponun firmanın satışına olumlu olarak katkı yaptığını da göstermektedir. Bu nedenle günümüzde depo bir maliyet noktası olmaktan ziyade gelirleri destekleyici bir rol üstlenmektedir.


Bu yaklaşıma paralel olarak artan e-ticaret satışlarının da fiziksel bir mağaza yerine doğru kurgulanmış sanal bir mağazaya ve doğal olarak doğru işleyişte bir depo kurgusuna ihtiyaç duymaktadır.


Depo Yönetiminde en önemli noktalardan biri doğru veri yönetimi ile doğru zamanda doğru ürünlerin sunulabilinmesidir. Bu nedenle kurgulanacak depo yapısı belirlenmeden önce temel ihtiyaçların doğru şekilde belirlenmesine öncelik verilmelidir. Bu doğrultuda ilk etapta belirlenen bu üçlü lojistik sürecine paralel olarak deponun nerede ve nasıl kurgulanacağı da depolama süreci için oldukça kritik öneme sahiptir. Bu kısmı bir sonra ki yazımın konusu olarak saklıyorum. Bu noktaların belirlenmesi öncesi önemli adımlardan biri de deponun öz kaynak mı dış kaynaktan mı tedarik edileceği kararının belirlenmesidir. Bu noktada özellikle deponun Öz Kaynaklar ile oluşturulacak bir depo mu olduğu, hazır bir deponun mu kiralanacağı yoksa depolama hizmeti veren bir firmanın (3PL) yerinde mi depolama yapılacağının belirlenmesi gerekmektedir.


Bu doğrultuda verilecek kararları aşağıda ki şekilde sıralayabiliriz;


Öz Kaynak Depo: Tüm süreçlerini kendisinin yönettiği depolardır. Esnek bir yapıdadır. Maliyet kontrolünün belli bir noktada sağlanabildiği depolardır.

Kiralama Depo: Tüm lojistik süreçler firma tarafından yönetilse de kiralık depolarda yapılacak yatırımlar hem mülk sahibi tarafından onaylanmayabilir hem de ilgili depodan ayrılma durumunda yatırımların atıl kalma durumu oluşabilir. Bu nedenle yatırım kararları Öz kaynak Depoya göre daha dikkatli verilmelidir.

Dış Kaynak Depo (3PL): Depolama hizmeti veren firmaların belli bir deposunun tamamı veya belli bir kısmının kullanılmasıdır. Depo dizaynı belli bir noktaya kadar esneklik gösterebilmektedir. Depoyu kiralayan firmanın benzer sektör tecrübesi olması benchmark için imkân sağlayabilir. Birim maliyet yüksek olmakla birlikte genel olarak sabit giderler (elektrik, su, güvenlik, yemek vb.) ile ilgili süreçlere karışılmaz.

Tedarikçinin/Satıcının Deposu (Marketplace): Depo kararından daha çok e-ticaret kanal stratejisi ile ilgili olan bu süreçte e-ticaret firması pazaryeri (Marketplace) şeklinde bir model ile çalışıyor ise satışa konu olan ürünleri birebir depolamak zorunda olmayacaktır. Böylelikle gereksiz depolama maliyetine katlanmak zorunda olmayan firma ürünleri satış sonrası ister kendi deposuna çekip hazırlayarak müşterilerine gönderebilir, isterse de direk tedarikçi veya satış yapan firmanın deposundan müşterilere sevkiyatı gerçekleştirebilir.

Yapılan incelemeler ve görüşmeler sonrası deponun Öz Kaynak yapısında kurulmasına karar verilmiştir.




 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
DEPO YERİ SEÇİMİ

Bir önceki yazımda Depolama ve Depo Türlerini anlatmıştım. Bu yazımda ise Depo Yeri Seçiminde ki önemli unsurlardan bahsedeceğim....

 
 
 
GODIVA DISCOUNT MARKET'TE NE YAPAR?

Bildiğiniz üzere önümüz Ramazan Bayramı. Bu nedenle bir çok sektörde Bayrama yönelik ürün yerleştirmeleri ve satışları hız kazandı....

 
 
 

Comments


  • LinkedIn - Beyaz Çember
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2018 by mesuty.com

bottom of page